Menu
Punten

Bij gezond eten denken we al snel aan kleinere porties, minder vet en minder koolhydraten. Maar bij verpleeg- en verzorgingshuizen ziet dat verhaal er toch wat anders uit.

Uit de Green Deal Duurzame Zorg blijkt juist ondervoeding een groot probleem. Tussen 2004 en 2015 was ongeveer 1 op de 5 patiënten in verpleeg- en verzorgingshuizen ondervoed. Dat is natuurlijk niet te wijten aan de kwaliteiten van de chef, maar hangt samen met gezondheidsproblemen van bewoners en cliënten.

Toch kun jij als chef wel een belangrijk onderdeel van de oplossing zijn. Dat vraagt om een andere aanpak van gezond eten, op het bord en daarbuiten. 

Lees de 4 adviezen om mensen gezonder en eiwitrijker te laten eten:

1. Zelf kiezen maakt hongerig

1. Zelf kiezen maakt hongerig

Jankees de Beer maakt er graag elke dag een feestje van in zijn restaurant.

De teamleider keuken bij RijnWaal Zorggroep vindt het belangrijk dat mensen hun eigen beslissingen kunnen maken.

Jankees: “We hebben elke dag twee menu’s met keuze uit een gebonden of heldere soep, twee warme groentes, twee zetmeelcomponenten en keuze uit proteïnen zoals vis of vlees. 

Met speciale wensen houden we met alle liefde rekening.” Er wordt met de seizoenen meegekookt binnen 4 menucycli van 13 weken. “Maar als iemand een keer liever een kroketje met friet wil, dan regelen we dat”, vertelt Jankees.

Uit onderzoek blijkt dat zulke flexibele menukeuzes zorgen voor een toename in voedselconsumptie, maar ook een vermindering van voedselverspilling op veel zorglocaties.

In ziekenhuizen wordt momenteel volop geëxperimenteerd met flexibele eetmomenten. In het Edese Ziekenhuis Gelderse Vallei kunnen patiënten op elk moment van de dag voedzame maaltijden en tussendoortjes bestellen. Het eten wordt daarbij binnen 45 minuten geserveerd.

Ze merken dat hierbij meer patiënten hun bord leeg eten, terwijl er meer voedsel geserveerd werd dan bij het standaardsysteem. Onderzoek dus eens hoe jij op jouw locatie meer keuzevrijheid kunt geven, bijvoorbeeld met meer inspraak vanuit cliënten, wisselende keuzemenu’s of gerechten die iedereen zelf kan samenstellen.

2. Groene revolutie in het menu

2. Groene revolutie in het menu

Ook in de keukens van ouderenzorglocaties liggen niet langer alleen slavinken en karbonades in de pan.

Mischa Ribbers verving de gehaktballetjes laatst door vegetarische balletjes. De culinair coach bij Zorggroep Elde Maasduinen voelt zich verantwoordelijk om toekomstgericht te koken.

Mischa bereid graag “een duurzame maaltijd die bijdraagt aan de gezondheid”. Meer groenten zijn een belangrijk onderdeel van die groene revolutie. Dat kan betekenen dat je (net zoals trendy restaurants) van groente de ster van je gerecht maakt, denk aan gegrilde bloemkool, gerookte biet of knolselderijsteak.

Door moderne technieken kunnen bijna vergeten groenten opeens de ster van het bord worden, zonder af te doen aan de smaken. Maar je kunt ook kleinere stappen zetten richting gezonde, groenterijke maaltijden.

Probeer bijvoorbeeld eerst om de hoeveelheid vlees of vis op het bord te verkleinen en meer groenten te serveren. Of verwerk net als Mischa knolselderij door je ​​Knorr Aardappelpuree om een gerecht ongemerkt gezonder te maken. 

3. Serveren in stijl

3. Serveren in stijl

Eten is meer dan voeding alleen. 

Maaltijden bieden structuur in de dag en zijn sociale momenten. Samen tafelen zorgt voor verbinding en het brengt voor gezelligheid. Ook dat is belangrijk voor het welzijn.

“Eten is vooral verbindend”, vindt Raymond Hassink die in Zorgcentrum de Posten in Enschede eindverantwoordelijk is voor al het eten en drinken.

“Het brengt bewoners samen en geeft ze het gevoel ergens bij te horen. Alles draait om aandacht. Dat begint al bij de presentatie. Kwak-kwak op het bord en door, daar doen wij niet aan. We zorgen voor een mooie opmaak in smaak en kleur.”

Uit onderzoek blijkt dat een met aandacht aangeklede tafel al net zo belangrijk is. Een gedekte tafel met mooi servies en een bloemetje erop is herkenbaar voor mensen met dementie.

Het zorgt ervoor dat er meer en beter wordt gegeten, maar draagt ook bij aan het algehele welzijn. Ook familie-stijl dineren is bewezen effectief. Daarbij eten bewoners en cliënten in een huiselijke omgeving. Er worden schalen op een gedekte tafel gezet waar iedereen zoveel van kan nemen als hij wil. 

4. Tijd voor tussendoortjes

4. Tijd voor tussendoortjes

In een Fries verpleeg- en verzorgingshuis van ZuidOostZorg kregen bewoners 6 weken lang dagelijks een extra vieruurtje bovenop hun gewone maaltijden.

Deze speciale fingerfoods bestonden voor 40% tot 70% uit groente of fruit. Ze waren bovendien speciaal ontworpen om met de hand te eten.

Ouderen met dementie hebben namelijk een verminderde eetlust en herkennen eten en bestek vaak niet meer, wat zorgt voor een groot risico op ondervoeding.

Met originele voedzame tussendoortjes als broccoliquiche, rodebietenbrownie en pompoen-speculaascake lukte het om bewoners 45% meer groente en fruit te laten eten dan normaal! Daardoor daalde de kans op ondervoeding met 16%.

Denk dus eens na over leuke (handzame) tussendoortjes die je zelf kunt aanbieden aan bewoners, natuurlijk met veel eiwitten en gezonde ingrediënten.

Cook&Save
Producten
Recepten
Winkelmand
Menu