Ik werk in…

Ga verder

Uw inhoud is gewijzigd op basis van uw situatie

Het weggooien van voedsel is een verspilling van je producten en een verspilling van je geld! Hier zijn 7 super snelle manieren om verspilling tegen te gaan.

1. Plan vooruit

Het bijhouden van de populairste gerechten op je menu en het gemiddelde aantal gasten zou je moeten helpen om in te schatten hoeveel producten je nodig hebt per week.

Let op dat je niet te veel besteld – zelfs als er een actie is, tenzij je weet dat het zal verkopen.

2. Controleer wat voor afval je hebt

Houd bij wat je gasten wel en niet bestellen. Let op wat er bij het afval belandt en vind uit of deze producten niet goed opgeslagen worden of dat een gebrek aan populariteit hier de oorzaak van is.

3. Bekijk je producten 

Check je groenten wanneer ze geleverd worden. Gebruik de rijpste groenten als eerst. Zo voorkom je dat deze onder aan de stapel terecht komen en door het rottingsproces niet bruikbaar meer zijn.

Doe regelmatig een voorraadcheck waarbij je de producten met de kortste ‘ten minste houdbaar tot’ datum vooraan in je koeling of opslag plaatst.

4. Bied dagelijks een actie aan

Gebruik de producten met een overschot voordat ze niet meer bruikbaar zijn. Biedt een lunch of snack deal aan die je gasten niet kunnen weerstaan.

Alle ingrediënten om duurzaam te ondernemen

Alle ingrediënten om duurzaam te ondernemen

Verantwoord van veld tot vork.

 

 

Download de brochure

5. Bewaar met zorg

Je werknemers zouden ervan op de hoogte moeten zijn waar en op welke temperatuur je producten moet opslaan om maximale versheid te behouden. Dit geldt voor zuivelproducten, vlees, fruit en groeten – sommige van deze producten zullen veel langer goed blijven wanneer ze goed zijn opgeslagen.

6. Herzie de grootte van je porties

Als de helft van de geserveerde patatjes vaak terug komen, kunnen je werknemers misschien minder serveren!

Voeg kleine gerechtjes toe of maak bijgerechten, zoals salades en patatjes, optioneel voor gasten die een kleinere maaltijd willen.

7. Doneer

Goede doelen zoals de Voedselbank verdelen voedsel onder mensen die het minder goed hebben. Wanneer je voor een evenement de catering hebt verzorgd en je hebt voedsel over kun je dit, in overleg met de Voedselbank, afleveren.

Bewustzijn is de sleutel wanneer het gaat over het verminderen van voedselverspilling. Het is zeker de moeite waard voor zowel je portemonnee als de planeet.